Thursday, August 16, 2012

how to: dvostruka ekspozicija

Mislila sam se kako da ovaj post organiziram pa sam došla do zaključka da je najbolje da napravim tutorial. Tema je dvostruka ekspozicija na najjednostavniji način, da je možete napraviti bilo kad, bilo gdje, baz previše muke :) i ne zahtjeva profi fotoaparat.
Znači, idemo redom: dvostruka ekpozicija je fotografska tehnika u kojem se dvije različite fotke stapaju u jednu. Pisala bi ja više o njoj, ali onda bi ovaj post poprimio epske razmjere pa ćemo to ostaviti za neki drugi put. Dakle, imate fotić, i želite eksperimentirati s dvostrukom ekspozicijom? Jedino što vam treba jest Photoshop (nije nimalo teško) i malo živaca :D

Za primjer sam uzela svoje dvije fotke rađene iPhoneom koje su totalno različitih ekspozicija (što je i poželjno da ih možete bolje blendati).

Pa krenimo. Za početak otvorite obje fotografije (File - Open) i one vam se poslože jedna pored druge složene u tab-ove. Zanemarite moj desktop na prvoj slici.Zatim im morate uskladiti veličine (piksele) - klik na Image - Image Size i onda se otvori tablica gdje vam odmah stoji napisan broj piksela odabrane fotke.


Zatim označite obje slike, s tim da prvo odredite sami sa sobom koja će vam biti baza ekspozicije (dakle, donja slike preko koje ide druga). Nakon toga kliknete ne Move tool (prva po redu odozgo) i jednostavno prenesete jednu fotku na drugu (doslovno drag & drop). Sad vam to izgleda ovako.
I sad kreće zabavni dio. Odete na Layer - Layer Style - Blending Options i otvori vam se velika tablica u kojoj namještate opacitet i efekte. Tu se igrate sa raznim opcijama, brojevima i mogućnostima dok ne dođete do željenih rezultata.Nakon toga odete još jednom na Layer - Flatten image i vaša dvostruka ekspozicija je gotova :DI evo kako je to kod mene izgledalo na kraju.

Nadam se da vam je pomoglo i da ćete isprobati :))

SHARE:

7 comments

 1. Izvrstan, izvrstan tutorial, sto puta bravo! Pa ovo bi čak i ja mogla! Definitivno ću probati.

  ReplyDelete
  Replies
  1. puno ti puno hvala :)) baš mi je drago da je korisno :)

   Delete
 2. Isprobaću, volim da se igram sa fotkama :) Super je tutorijal.

  ReplyDelete
 3. odličan tutorijal! svakako ću isprobati :)

  ReplyDelete
 4. Genijalno! Sviđaju mi se ovakvi tutorijali jer sam inače sama prije guglala da neke stvari uradim a smotana sam, lako je ovako kad ti sve faktički nacrtaš

  ReplyDelete
 5. Aaaa ja nemam Photoshop :D.

  ReplyDelete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig