Wednesday, August 21, 2013

Žirje


Žirje.
Otok skoro dva sata udaljen od Šibenika. Zapravo odsječen od svega.
Brodovi voze rijetko, zimi još rjeđe. Ponekad ih uopće i ne bude pa ako se slučajno nađete na otoku, zapeli ste. Postoje dva kafića, jedan je kao restoran, drugi baš klasična birtija. Jedan dućan koji malo radi, malo ne radi. I starosjedioci koji vas sumnjičavo prate u stopu dok se ne naviknu na vas. Pogotovo ako im se odjednom pojavite s kamerom i narušite mir.
Ovdje je more kristalno čisto i puno ježeva. Doslovno te mami da se baciš. 
Turista skoro uopće nema tako da je prostor neobično miran. Kad se popnete iz luke gore u selo, toliko je tiho i mirno da pomisliš da ćeš poludjeti. Osim ako ne tražite takav tip mira koji je meni jeziv. 
Bilo je užasno vruće i u jednom trenutku smo ostali bez vode. Srećom je dio ekipe pronašao jednog bivšeg moreplovca koji nas je ugostio kao nitko, dao nam vode (u ovakvim situacijama nenormalno dragocjena stvar), wc i čitavu svoju životnu priču.


Da nije bilo njega, vjerojatno ne bi pisala ovaj post jer o snimanju ne mogu govoriti dok film ne bude gotov. Taj neobično veseo čovječuljak je proputovao čitav svijet više puta. Kaže, na kraju ti i to dosadi. Vidio je sve što se vidjeti moglo. Upoznao tonu žena. Obožava Mexico i Grčku, njihova glazba stalno svira dok je dvorište prepuno kaktusa i mačaka. Ponekad sa svojim ogromnim sombrerom ode u mjesto na kavu.
Ali najbolje od svega mu je zbirka polaroida. Čovjek voli fotkati i gdje god je išao, polaroid je išao s njim. A i žene su ga slijedile u stopu, kako to uvijek ide s tim morskim pričama. I to se jako jako jako dobro vidi na tim fotkama za koje nemam dovoljno riječi kojima bi ih opisala. Vulgarne? Pretjerane? Perverzne? Zabavne? Sulude? Od svega ponešto, ali izvrsno ilustriraju jedan životni put. Vidjele su mu ih i žena i kćer i smiješne su im. I mi smo se nasmijali, dijelom zato što nismo mogli očekivati usred jedne takve tišine i zatvorenosti da ćemo naletjeti na jednu ovakvu priču.


SHARE:

12 comments

 1. Mjesto je prelijepo! Meni bi odgovarala tišina. Žirje - zapamtit ću to ime.

  ReplyDelete
 2. ok, želim se preseliti tamo! Želim upoznati tog čovjeka koji je proživio što je preživio, a najviše od svega da mi prenese mudrost kako preploviti svijet^^

  Jelena
  http://davrilpoisson.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Uh, ja volim takav mir i tišinu, ne treba mi gužva, buka, ljudi :) samo me ostavi da uživam u tišini :D Zanimljiv dan vam je bio, šteta što nama ne možeš pokazati njegiovu zbirku :))

  ReplyDelete
 4. Prekrasno mjesto. Volim upaznati drugačije i zanimljive ljude kao što je taj čovjek.

  ReplyDelete
 5. Kud nisam bila s tobom!!! :D Tako volim te momente, a ti si ih baš lijepo dočarala ovim postom. Šteta je što ne možemo vidjeti bar dio njegovog životnog puta, mogu misliti šta je čova prošao?! Stvarno super! ;)

  ReplyDelete
 6. such an amazing place!
  Come and have a look at my newest post!
  Nameless Fashion Blog
  Nameless Fashion Blog Facebook page

  ReplyDelete
 7. Joooj, kakva prica. Ja jos uvek dosta volim mesta gde ima ljudi, ali primecujem dakako starim, sve vise se okrecem mestima kakvo je to Zirje. Barem na par dana otici u tu dviljinu, daleko od civilizacije. Pa jos pricati sa tako produhovljenim covekom! Neprocenjivo!

  ReplyDelete
 8. wow the first photo is so beautiful!♥ cool post!:)

  www.lorietta.cz

  ReplyDelete
 9. volim price tako o ljudima koji su vidjeli puno svijeta, jedino poticu moj wanderlust koji jos uvijek nikako financirat

  ReplyDelete
 10. Zakon su mi takve neuobičajene situacije... Baš zanimljiv post. ;-)

  ReplyDelete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig