Thursday, February 13, 2014

Zadie Smith: London NW


Jednom davno, na faksu, sam imala frenda preko kojeg sam otkrila hrpu odlične glazbe i knjiga. Kad su nam se naposljetku putevi razdvojili zbog čega je prijateljstvo i puklo, ostale su neke sitne uspomene i par sjajnih autora koje i danas obožavam. Među njima je jako visoko na listi i Zadie Smith, čiji novi roman London NW je tema mog današnjeg posta.


Čim sam vidjela da se pojavio, otrčala sam u knjižnicu, a skoro sam ga i kupila (zašto nisam, imati ćete prilike pročitati u nekim od narednih knjiških postova). Roman je podijeljen u četiri cjeline, preko četiri lika (Leah, Natalie, Felix i Nathan), a oznaka NW je poštanska oznaka za sjeverozapadni dio Londona, u kojem žive svi protagonisti, pokušavajući izgraditi bolji život van okvira bijede i siromaštva u kojem su rođeni. 
Na poleđini knjige piše ' London, NW i zabavan je i tužan roman koji pulsira životom i koji treba pročitati.'  Moram priznati da je meni prvenstveno bio tužan roman koji savršeno portretira surovost života i nisam ga mogla pustiti iz ruku. Volim ovakve priče, iskrene i realne, koje me tjeraju da okrenem iduću stranicu i onim trenucima kad sam već preumorna da bi nastavila čitanje.


SHARE:

7 comments

 1. i ja volim takve priče, ali ih i izbjegavam u zadnje vrime, jer imam osjećaj da u sebi kupim svu tugu i nepravdu ovog svita. mislim, kupim u sebi i onda sam još tužnija jer sam uglavnom bespomoćna.

  ReplyDelete
 2. meni je zadnja knjiga koju sam pročitala (Žena boga kuhinje Amy Tan) još nekako učvrstila neku sjetu koja me hvata u zadnje vrijeme, pa sam sebi rekla nema više tužnih knjiga...a što ću, kad su samo takve one koje vrijede...jedino da prestanem čitati, a to sumnjam da će se dogoditi.

  Lijepe ilustracije, prva je jednostavno savršena.

  ReplyDelete
 3. Zapisala, zvuci bas zanimljivo. Ja volim sve emotivne knjige - pa i one koje mi stave jos tereta na ledja :) Narocito tipa Haled Hoseini. Teske, ali mame da ih bukvalno progutas!

  ReplyDelete
 4. Nisam nista njeno citala, ako mi naleti na put procitam svakako :)

  ReplyDelete
 5. Naginjem mazohizmu po tome pitanju jer najviše volim baš takvu literaturu kao i filmove... voljela bih pročitati taj roman!
  Ilustracija je preslatka! :)

  ReplyDelete
 6. super ilustracije, nadam se da ću se pri kojoj posjeti biblioteci sjetit ove preporuke :D

  ReplyDelete
 7. Volim Zadie, paše mi taj... realni pristup.

  ReplyDelete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig