Sunday, March 9, 2014

Markus Zusak: Kradljivica knjiga


'Nastojim ne misliti na to, ali znam da je sve započelo
s vlakom, snijegom i mojim bratom koji kašlje.
Tog sam dana ukrala prvu knjigu.
Bio je to priručnik za kopanje grobova,
a ukrala sam ga na putu prema Ulici Himmel...'

Dugo me nešto nije pogodilo poput ove knjige.
Svaki slobodan trenutak sam provodila u njenom društvu, uživajući i u isto vrijeme zgražajući se. Na kraju sam u par navrata pidžamom brisala suzne oči. Sad je promatram kako mirno stoji na polici i poželim je pročitati još jednom.
Priča koja u sebi nosi najtužniju tematiku na svijetu i čija naratorica je sama smrt ispričana je tako toplo i jednostavno, prepuna malih sitnica na svakom koraku, pričica unutar priče i likova uz koje se toliko vežeš da ti ih je, kad im dođe vrijeme, teško pustiti.

'Nitko nije želio bombardirati Ulicu Himmel.
Nitko ne bi bombardirao mjesto 
nazvano po nebu, zar ne?
Zar ne?'

U središtu radnje je djevojčica Liesel i njezina priča u nacističkoj Njemačkoj. Odmah na početku saznajemo da je se majka morala odreći i ostaviti je udomiteljima, zajedno s malim bratom koji na putu umire. Liesel na groblju pronađe knjigu koju odluči zadržati i od tuda pratimo njenu priču kao kradljivice knjiga. Polako uči čitati, zaljubljuje se u riječi, pronalazi utjehu u njima i spoznaje moć njihovu moć, što je još jedna tema koja se tiho provlači kroz knjigu. Riječi koje mogu stvarati, a jednako tako i razarati, prenositi ljubav no također i mržnju.

'Mrzila sam riječi
i voljela ih
i nadam se da sam im bila na čast.'

SHARE:

26 comments

 1. Ja sam dosla da ti izjavim ljubav :) Hocemo da gledamo film?

  ReplyDelete
  Replies
  1. <3 <3 Obavezno, prvi je na listi :)

   Delete
 2. Htjela sam ju pročitati, ali nisam mogla dočekati i sinoć sam pogledala film. Film me oduševio, knjigu ću nabaviti čim prije :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja ću ovih dana pogledati film, uspjela sam se zaustaviti da to ne napravim dok ne dovršim knjigu :) A vjerujem da je sjajan, jedva čekam :)

   Delete
 3. hvala na recenziji, zvuči kao knjiga koja se mora pročitati.

  ReplyDelete
 4. Želim gledati film, ali neću dok ne pročitam prvo knjigu, a knjigu ne mogu nabaviti u knjižnici. Nadam se da ću brzo doći do nje pa da ću onda moći uspoređivati s filmom :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kod mene je sad film na redu, a knjigu sam srećom ulovila na nekoj akciji pa sam je kupila da se poštedim čekanja u knjižnici :)

   Delete
 5. Mene je oduševilo što ima ilustracije. Sad samo čekam sajam da je kupim i pročitam :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Daaa, i mene su ilustracije oduševile, totalno iznenađujuće i sjajno! :)

   Delete
 6. Obožavana knjiga. <3 Dok je nisam pročitala, nisam je ispustila iz ruku. Bila sam poprilično skeptična kad sam videla da je snimljen i film, ali bez razloga, fino je odrađen. :)

  ReplyDelete
 7. Divno <3 Pročitala sam knjigu, a potom odgledala film.
  Toliko sam plakala i prvi i drugi put...
  Divna priča. Na žalost, opisuje sudbinu mnogih koji su nestali u toj stravi i užasu od rata.
  Ali Liesel je ostala da živi kroz reči <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bome sam se i ja isplakala, pogotovo što sam se više bližila kraju...

   Delete
 8. Pročitala sam i ostavila me bez daha... toliko divna a toliko tužna... pogledala sam film, dobar mi je, ali knjiga mi je ipak bolja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skoro uvijek ispadne da je nemoguće nadmašiti savršenu knjigu filmom, baš me zanima kakav će mi film biti sad kad ga pogledam :)

   Delete
 9. Želim pročitat, al se bojim da me ne baci u crnjak... s obzirom na moju trenutnu hipersenzibilnost... svejedno sam je stavila na popis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pusti je neka čeka još neko vrijeme, dotući će te iako je predivna.

   Delete
 10. Kao sto sam ti rekla jucer, vec mi mjesec dana stoji na polici te mi moj najveci neprijatelj Vrijeme nikako ne dopusta da je prociram. Ne zelim pogledati film prije knjige...u tome sam ustrajna :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ni ja nisam htjela prvo pogledati film, mislim da bi mi totalno uništio doživljaj knjige. Polako, doći će i ona na red, kad tad mora i vrijeme stati malo na tvoju stranu :)) pa je onda nećeš ispustiti iz ruku dok je ne pročitaš :)

   Delete
 11. Počela sam da je čitam, ali mi je bila suviše depresivna za stanje u kome sam se u tom trenutku nalazila, pa sam je ostavila. Čula sam mnogo dobrih kritika za ovu knjigu, tako da verujem da ću joj dati još jednu šansu. Jednostavno, nekad moraju da se poklope određene knjige s određenim trenucima.

  ReplyDelete
 12. na spisku za čitanje je, nadam se da ću je se što skorije dočepati :D

  ReplyDelete
 13. Već neko vrijeme snimam film, hoću li ga pogledati ili neću, nekako nisam bila raspoložena za tužnu tematiku.. Ali pogledat ću ga već, a kasnije ću sigurno i knjigu pročitati..

  ReplyDelete
 14. Joj sad sam već toliko pohvala čula da MORAM pročitati čim prije!

  ReplyDelete
 15. Citala sam je sad ima vec neko vrijeme, jako dobra knjiga, mene nije bas ubila, ali mi je ostavila neku sjetu danima. Zadnja recenica u knjizi mi je jedan od favorite quoteova ikad. A i film sam pogledala pred koji tjedan, drag mi je i film jako, dobra adaptacija

  ReplyDelete
 16. Malo teška dok zapravo ne počne, a onda...! Nisam ju htjela ispustit, i to čitam na poslu, brišem suze i niti ne trudim se nekome objasniti što, kako i zašto...pretužno, prelijepo, ništa slično nisa, pročitala. A film...inače je prava rijetkost da sam zadovoljna filmom nakon pročitane knjige, ali ovo je nešto što me douševilo, dosta slično onom filmu kojeg sam vrtila u glavi dok sam čitala.Nije ono što smo navikli čitati i gledati svaki dan. Zaslužuje i čitanje drugi put. :)

  ReplyDelete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig