Friday, January 8, 2016

Filmske večeri: LOCKE (2014.)


Ivan Locke: Well hear this, Gareth. When I left the site just over two hours ago, I had a job, a wife, a home. And now I have none of those things. I have none of those things left. I just have myself and the car that I'm in. And I'm just driving and that's it.

Kad malo bolje razmislim, baš je smiješno što sam za ovaj film saznala tokom razgovora na mobitel. S obzirom na radnju, bila bi još bolja fora da se to dogodilo dok sam bila u vožnji, ali ajde, tako dobre slučajnosti se zaista rijetko događaju. 
Niste sigurni da znate o čemu pričam? Evo samo sekundu, sad će pojašnjenje.

‘Jesi gledala onaj film gdje se Tom Hardy čitavo vrijeme vozi u autu i priča na mobitel?’
‘Umm…nisam, čekaj, sad ću ga odmah guglati da vidim.’

Ostatak priče je izgledao ovako: nakon pročitanog sinopsisa, par kritika i odgledanog trailera, Locke se nametnuo kao plan za hladnu večer i nisam mogla dočekati da ga pogledam. A nakon što je završio nisam mogla gledati ništa drugo. To je jedan od onih filmova koji vam se svojom pričom i atmosferom urežu u pamćenje dugo nakon što ih odgledate.Ivan Locke: It was once.
Katrina: And the difference between never and once is the whole world. The difference between never and once is the difference between good and bad.

A o čemu se radi?

Prezgodni Hardy (nemojte mi reći da vam nije hot) je Ivan Locke, izvrstan šef gradilišta kojemu u periodu od jedne noći sve u životu pođe po zlu na račun jedne pogreške iz bliže prošlosti. Nakon odrađenog dana na poslu on sjeda u automobil sa samo jednim ciljem - da napravi pravu stvar, ode u London i po putu pokuša posložiti kockice života koji mu se rasuo u sekundi.

Ovo je jedan od onih filmova koji počivaju na sjajno napisanom scenariju i fantastičnoj glumačkoj izvedbi s obzirom da se čitava radnja odvija u zatvorenom prostoru automobila i Hardy je jedini protagonist, dok sve ostale likove čujemo samo kao voice-over u razgovorima preko mobitela. 
Napetost se gradi iz minute u minutu dok mi se glumački strašno sviđa što nema ničeg pretjeranog - iako mu je sve palo u vodu, Locke i dalje ostaje poprilično smiren, u nekim trenucima čak i nevjerojatno smiren, dok svi s kojima razgovara histeriziraju i gube živce.


Pratila sam ga bez daha, ni u jednom trenutku nisam pomislila na ništa drugo osim na radnju koja mi se događala pred očima i uživala sam toliko da naprosto nisam htjela da film završi. A to mi se rijetko dogodi. I vjerujem da ću ga uskoro pogledati ponovno.

Gareth: Ivan, you fucked up your life, that's your business, but Chicago is going insane.
Ivan Locke: Two words I learned tonight. Fuck Chicago.


SHARE:

8 comments

 1. Kratko i jasno, znam što iduće gledam. :) I ne, neću ti reći da mi nije hot. :D

  ReplyDelete
 2. kome on nije zgodan?:):) Meni je on odličan glumac i hvala ti na preporuci, stvarno nisam čula za ovaj film prije...radnja mi djeluje baš zanimljivo, a sviđa mi se i taj zatvoreni koncept gdje se radnja događa samo na jednom mjestu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ma prezgodan je, ima baš ono nešto :) Svakako si zabilježi film, fantastična je priča i glumački je toliko dobar da se ne možeš odlijepiti od ekrana. Javi dojmove :)

   Delete
 3. O da, dobar film i još bolji Hardy :D

  ReplyDelete
 4. Gledam obavezno, ovi dani i nisu za drugo nego za izležavanje i gledanje filmova.

  ReplyDelete
 5. Ja sam pre neki dan gledala ovog glumca kao negativca u filmu Revenant, biće mi skroz čudno da ga gledam u drugoj ulozi :-D

  ReplyDelete
 6. ok stavljam na listu za gledanje

  ReplyDelete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig