Wednesday, February 8, 2017

How I Fell in Love with Blogging


Most of the time I completely suck at remembering things - I always tend to say that my brain is insanely selective when it comes to what's gonna stay and what's gonna go - but one thing I remember like it had happened yesterday was the second I decided to start blogging, which is without a doubt one of my best decisions ever.

Flashback to my high school days.

I was wasting time at my informatics class and while browsing around the Internet (and web was waaay different back then) I came across our first and biggest croatian blogging platform - Blog.hr - and things never looked the same again.
What I loved the most (and still do) about blogging is the fact that it's a sort of a diary, based on documenting whatever the hell you want or better said whatever makes your heart beat a bit faster.
Whatever you're deeply passionate about.

And since writing has always been my first love, along with keeping diaries, which basically means documenting so many stories, places and people that have gone though my crazy life - blogging was the logical next step.

In fact, I always believed I had something to share with others so that's why I never second guessed this whole writing-about-your-life thing. By the way, that's also one of the reasons why I chose filmmaking as my career as well.

Prepare to laugh.

My first blog was called Highly Evolved, inspired by some punk band I used to listen at that time. Please be reminded that I was 17 back then, stuck in a town where I felt like a total outsider. But then again, I was also the definition of a rebel without a cause in so many ways, like pretty much every single teenager out there.

I wrote on a daily basis, but never neglected my diaries.
Blog was like an extended, rougher but more structured version of them. And I enjoyed it more than words could describe. It was pure love.


Back then there was no glamour in it. No industry. No career.
There was just a whole bunch of us who wrote things because we loved it, because we felt the need to share stories, to reach out to people. Especially us underdogs, who couldn't fit in the place where we had lived. Writing was and always will be a special and the best kind of therapy and I can't imagine my life without it.

I can't recall the day when I decided to shut down my beloved Highly Evolved.
But I do know that I never stopped blogging. Over the years I opened and closed a bunch of other blogs but none of them felt right enough to me. Somehow they didn't feel like home. And I was going through so many life changes that I simply didn't have the time to update them properly and if there's one thing I dislike that would be blogging without consistency.

That was until one day...flash forward several years...
I was sitting on my bed and caught myself thinking about the potential blog names.
I literally couldn't stop thinking about it.
For days.

At that time blogging had already become something flashy and different.
New and promising.
So competitive and numbers obsessed.

But I knew one thing.
I wanted to write and take photos.
And so Smile, Snap, Sparkle was born.

Follow

SHARE:

15 comments

 1. Ah you look so gorgeous in these pictures! My first blog was called 'It Started With a Knit' which I cringe at so much now haha and it was about knitting! It's safe to say it didn't last very long, but I suppose you've got to experiment before you find what's right!
  Amy xx
  www.callmeamy.co.uk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aww thanks a lot, Amy! I can't believe your first blog was about knitting, I would have never guessed it! :D

   Delete
 2. Divan članak, baš mi je zanimljivo bilo pročitati tvoj odnos s blogovima kroz godine, od tih ranih početaka. Moram priznati da mene u srednjoj školi blogovi nisu zanimali (bolje rečeno baš i nisam znala za njih), ali sjećam se koliko mi je bilo zanimljivo kada smo na satu informatike u HTML-u morali napraviti neku stranicu. Mislim da sam ja izabrala astrologiju i bilo mi je jako zabavno uređivati i odabirati slike za tu stranicu. Cijeli taj dizajn stranice mi se učinio kao nešto jako kreativno (što svakako i je)....a i sjećam se da sam mislila kako bi dobro bilo imati neku svoju stranicu. Zapravo sam i pratila neke stranice o fotografiji i slično kroz godine...nešto što bi se moglo nazvati i blogovima, ali dosta mi je trebalo da nabasam baš na pravi blog.

  Zapravo blog u sebi ima puno komponenti koje mi se sviđaju kao što je npr. pisanje. Blog je nekako osoban, bez obzira koja tema bila, u većini slučajeva nekako odražava raspoloženje vlasnika. Ja sam isto uvijek pisala dnevnike, imam ih na desetke, obično sam pisala o pojedan godišnje. Blog se nekako čini kao logički nastav toga. Ipak trebalo mi je dugo da se na tako nešto odlučim. No, sada mi se čini da mi teško bilo odustati od njega. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puno ti hvala, drago mi je čuti da ti se svidio tekst, baš sam uživala pišući ga :) Meni se najviše sviđa ta osobna komponenta bloga i zato se nikad nisam trudila dignuti svoj na neku veću 'magazinsku' razinu jer volim što je to moj kutak koji se mijenja zajedno sa mnom, često ovisi o mojim raspoloženjima i uživam gledati ga kako se raste i razvija. Mislim da kad blog izgubi taj osobni dodir zapravo prestaje biti zanimljiv, barem sam ja iz tog razloga mnoge ljude prestala pratiti.

   I ja iskreno mislim da bi mi sad bilo nemoguće odustati od bloga, previše mi se zavuklo sve to pod kožu :D

   Delete
 3. Da, sjećam se i ja tih početaka :). Moj prvi blog je bio Mala Sarajka, sa svim tinejdžerskim boljkama :D. Rado bih se vratila u to blogersko vrijeme bar na par dana :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bome bi se i ja rado vratila na te blogerske početke, bilo je tako jednostavno i savršeno zabavno! :)

   Delete
 4. Hhahahahahahaahhaaaa... O, Bože kako me nasmija sa nazivom bloga 'Highly Evolved'! Imale smo znači iste faze. :)))) Doduše, nisam ih toliko često slušala, ali 'Rock'n'Rol' forumi su u to vrijeme bili jako popularni, a svako drugi je imao 'Highly Evolved' nickname, a posebno skateri. :)) Baš mi je drago što si prošla sve te faze da bi došla do ovog sada savršenog bloga! :**** <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha to je genijalno, i ja sam se fino nasmijala kad sam ti vidjela komentar :))) Bilo je to smiješno i meni veoma drago vrijeme, kreativnost je frcala na sve strane i nikada nisam više uživala u glazbi kao tad...zapravo mi je baš žao što negdje nemam sve te prve blogerske zapise, mislim da bi se dobro smijala kad bi ih sad pročitala! :D

   Delete
 5. I loved reading about your blogging evolution. I remember posting an online diary/blog of sorts when I was in high school too {I think it was called Open Diary or something like that}. It was my first taste of blogging, and I never left!

  xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks a lot, glad to hear you liked the post! Blogging is so addictive, nowdays I can't even begin to imagine my life without it! xx

   Delete
 6. Baš mi je slatka priča koja stoji iza tebe i onoga što je tvoj blog danas :) Mislim da je to nekako logičan izbor svih nas koji uživamo i pisanju i fotografiji. Blog je na neki način živa stvar i menja se i razvija sa nama samima. Ono što ja volim kod tvog bloga (osim načina pisanja i fotografija) je i to što je drugačiji. Znam da kad god ovde svratim da ću zateći nešto drugačije i pozitivno. Zapravo tvoja pozitivna energija je ono što mi najviše prija ovde :) <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puno ti hvala na ovim ohrabrujućim i lijepim riječima, sa svakim novim komentarom me samo motiviraš da se trudim još više i više! Uživaj u vikendu, draga moja Tijana! <3 <3

   Delete
 7. Ajme kako ti imas lijep osmijeh. Evo citam postove u malom zaostatku jer nisam imala vremena zbog bebe i prvo na sto naletim je tvoj osmijeh. Bas si mi uljepsala dan. Smij se i fotkaj cesce. ❤ Zimzeleni cvijet

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joooj puno, puno, puno ti hvala na ovim riječima, uljepšala si mi dan! <3 Šaljem puse tebi i bebaču! :**

   Delete

Thank you so much for all your lovely comments :)

© Smile, Snap, Sparkle.. All rights reserved.
Blogger Designs by pipdig